PRACTICAL ANALYSIS AND GUIDANCE:

Restraint 

It is essential for practitioners to understand that restraint is not discipline or a behavioral strategy; restraint is an emergency safety intervention.  The Colorado State Board of Education issued significantly revised rules on the use of restraint effective December 2009 (see, “Law” section of this chapter). 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

What is the difference between holding and restraint?

Restraint is clearly defined in the Rules contained in the law section of this chapter.  Holding is characterized by a student being hindered or delayed in a supportive manner by a staff member.  Holding of a student for less than 5 minutes for protection of the student or others does not constitute restraint.  Also, brief holding, as appropriate to the child’s age, may be used for the purpose of calming or comforting the student. 

What training programs may public agencies use?

Colorado does not mandate or endorse a specific program.  Any training provided must comply with the State Board Rule 2.03.  Many public agencies use the Nonviolent Crisis Intervention program provided by the Crisis Prevention Institute, most commonly referenced as CPI training.  CPI training is a non-harmful behavior management system intended to help participants intervene more safely using techniques to deescalate dangerous behaviors and using restraint only in an emergency situation and with extreme caution. 

When may restraint be used?

Restraint techniques may be used only in an emergency when a student creates a serious, probable, imminent threat of bodily injury to self or others with the present ability to effect such bodily injury.  “Emergency” includes situations in which the student creates such a threat by abusing or destroying property. 

Restraint may not be used to punish a student or in an effort to gain compliance.  It is not an emergency situation, and would be inappropriate to use restraint when:

· The student is destroying property, unless it could lead to harm to the student or others;

· The situation can be deescalated by removing others from the setting;

· The student is refusing to work or follow a direction, but is not aggressing;

· The student can be escorted safely; or

· The student can be held to provide comfort and support.

Who may restrain students?

Only public agency staff who have training and current certification in the agency’s chosen program may restrain or be involved with restraint of a student.  An adult who is not trained may only physically intervene for the protection of the student or others and then may hold a student only until trained staff are available, but never for longer than five minutes. 

Who should be trained?

Staff working directly with students who may be more prone to require restraint should have appropriate training.  Such staff may include building administration, certified special education teachers, and paraprofessionals.  A trained building team (e.g., four to six staff members) is recommended.  In addition, training in deescalation techniques is recommended for all staff who work directly with students in these buildings.

How often should the trained person be retrained?

Retraining should be done consistent with the requirements of the chosen training program, but no less than every two years.  In addition, Colorado requires training to address:  techniques for upright and sitting restraint; dangers of prone restraint; methods to explain restraint to students and their families; documentation and notification procedures.

Do parents have to consent before restraint can be used on a child?

No.  CDE’s rules require public agencies to provide written notification to parents if there is a reasonable probability that restraint might be used with a particular student.  The notification must include the types of restraint that might be used, specific circumstances when restraint might be used, and staff who might be involved.  This notification may occur at an IEP or behavior plan meeting.  Though the previous rules required consent, the rules have always permitted restraint in emergency situations, even without parent permission.  It is important that parents have an opportunity to share relevant information with the public agency, including signals or techniques observed and used in the home and health issues (e.g. asthma, heart murmur, pregnancy), so that techniques may be adjusted, as necessary.  (See, Appendix A, Use of Restraint with Students (Parent Handout)). 

What must the public agency do internally in response to each incident of restraint?

· Prepare a staff report on the incident and submit it to school administration within one day. 

· Conduct an internal review of the incident to ensure use of appropriate procedures and to minimize future use of restraint.  The review shall include, but is not limited to:  

•  Staff review of the incident;

•  Follow-up communication with the student and his/her family;

•  Review of the documentation to ensure use of alternative strategies; and  

•  Recommendations for adjustment of procedures, if appropriate.   

What do parents need to know about each incident of restraint?

For each incident of restraint, the public agency is obligated to:

· Verbally notify the parents as soon as possible but no later than the end of the school day that the restraint was used.

· Provide the parents, by mail, email, or fax, a written report of each incident of restraint within five calendar days following the use of restraint.

· Convene a meeting to review the incident if the public education agency believes it is necessary or the parents request one.  For students with IEPs or Section 504 plans, the review may occur in an IEP or Section 504 meeting.

(See, Appendix A, Restraint Incident Report Form).

Are there any other documentation requirements?

The selected training program or public agency policies may impose other documentation requirements. 

What is the current effect of CDE’s time-out and seclusion guidance?

When the new rules took effect on December 31, 2009, CDE’s time-out and seclusion guidance was rendered obsolete.  Since the revised rules are intended to function as a stand-alone source of law, CDE has indicated its intent to not issue new guidance in this area.  Due to the significant revisions in the new rules and conflicts with the old guidance, it is important that staff discard the old guidance and rely on the current rules.  (See, the “Law” section of this chapter for a definition of timeout and seclusion.)  It is absolutely clear any time a student is left alone in a room and egress (exit) is prevented, the student is being restrained through seclusion from the first moment the child is alone in the room and egress is prevent.  
What is “time-out” and when can it be used?

 A “time-out” is the removal of a student from potentially rewarding people or situations. A time-out is not considered a “seclusion” under the new restraint rules.  Time-out is not used primarily to confine the student, but to limit accessibility to reinforcement. In a time-out, the individual is not physically prevented from leaving the designated time-out area. Such a time-out requires effective monitoring by staff.
PAGE  


Page M –G– 3
Copyright 2011 Colorado Association of School Boards Legal Services Program.  All rights reserved.

